Primeur: Eerste methanolbunkering met diepzeeschip in Port of Antwerp-Bruges op MPET

1 april 2024 - Op maandag 1 april heeft 's werelds eerste grote door methanol aangedreven diepzeeschip 'Ane Maersk' de Antwerpse haven aangedaan op de MSC PSA European Terminal (MPET). Het schip voltooide zijn eerste bunkeroperatie in Europese wateren en bunkerde 4.300 ton groene methanol ​en 1.375 ton biodiesel (B100) tijdens het verblijf in de haven. Het succesvolle en efficiënte bunkeren is een nieuwe mijlpaal in de ambitie van Port of Antwerp-Bruges om een multifuelhaven te worden.

Efficiënt bunkeren

De stop in de Antwerpse haven maakt deel uit van de eerste reis van de 'Ane Maersk' van Zuid-Korea naar China, die wordt aangedreven door groene methanol. Het containerschip, gebouwd door Hyundai Heavy Industries in Zuid-Korea, heeft een nominale capaciteit van 16.000 containers (TEU) en is uitgerust met een dual-fuel motor die zowel op methanol als op biodiesel en conventionele bunkerbrandstof kan varen. 'Ane Maersk' is het eerste van Maersk's 18 grote methanol-aangedreven schepen dat tussen 2024 en 2025 zal worden opgeleverd en 's werelds tweede methanol-aangedreven containerschip.

Emma Mazhari, Head of Energy Markets van A.P. Moller – Maersk: “Wij zijn verheugd om met de haven van Antwerpen-Brugge samen te werken aan de maiden voyage van de Ane Maersk. Dit is een belangrijke stap in onze inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2040 tot nul te herleiden. We waarderen al onze partners die bijdragen aan het koolstofvrij maken van de scheepvaart en logistiek, en we zijn blij om te zien dat zowel de groene brandstof als de bunkerinfrastructuur een veelbelovende ontwikkeling doormaken."

Het bunkeren vond plaats in de MPET-terminal en werd veilig uitgevoerd tijdens de terminalactiviteiten. TankMatch stuurde twee lichters om 4.300 ton groene methanol over te laden op de Ane Maersk. Vervolgens leverde een lichter van VT Group 1.375 ton biodiesel (B100). Het bunkeren werd naadloos geïntegreerd in het verblijf van het schip bij MPET, waarbij het bunkeren tegelijkertijd werd gecombineerd met het aan- en afladen van de lading. De zogenaamde 'simultane operaties' (SIMOPS) verhoogden de efficiëntie van het verblijf in de haven door minder tijd toe te wijzen aan bijtanken. Deze indrukwekkende mijlpaal weerspiegelt de uitstekende samenwerking tussen de verschillende betrokken stakeholders.

Johan Van Daele, CEO MPET: "Als grootste containerterminal in de haven van Antwerpen zijn we trots op de aankomst en succesvolle bunkering van de Ane Maersk. Deze prestatie was het resultaat van nauwgezette planning en samenwerking tussen alle betrokken partijen. Tijdens de operatie verliepen de SIMOPS (simultane operaties) uitzonderlijk goed, met minimale impact op onze regelmatige operaties. Dit succes onderstreept ons streven naar veiligheid, efficiëntie, duurzaamheid en innovatie en laat zien dat efficiëntie en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan. Ik wil graag het personeel van MPET bedanken dat opnieuw de efficiënte overslag van dit schip heeft verzekerd."

Naar een multifuelhaven

Voor Port of Antwerp-Bruges is dit ook een mijlpaal in haar ambitie om een multifuelhaven te worden, waar een veelheid aan verschillende klimaatneutrale brandstoffen zoals waterstof, ammoniak, methaan en methanol beschikbaar zijn voor bunkering, naast de reeks bio- en conventionele bunkerbrandstoffen die al beschikbaar zijn. Port of Antwerp-Bruges heeft de capaciteit om klimaatneutrale brandstoffen op te slaan voor gebruik binnen haar industriële cluster en distributie naar het achterland. In de context van de brede energietransitie, waarin waterstofdragers zoals methanol, ammoniak en methaan een centrale rol gaan spelen, hebben veel tankopslagterminals geïnvesteerd in extra capaciteit of zijn ze van plan dit te doen. 

Jacques Vandermeiren, CEO van Port of Antwerp-Bruges, stelt: "Als vijfde grootste bunkerhaven ter wereld zijn we vastbesloten om een pioniersrol te vervullen in de integratie van klimaatneutrale brandstoffen in de bunkermarkt. Port of Antwerp-Bruges faciliteert waar mogelijk, maakt beide platformen multifuel-ready en zet zelf in op het vergroenen van haar vloot aan de hand van alternatieve brandstoffen."

Om het bunkeren van klimaatneutrale brandstoffen op beide platformen mogelijk te maken, heeft Port of Antwerp-Bruges risicoanalyses uitgevoerd voor alle soorten brandstof, zet de haven veiligheidsprotocollen op en zal ze de hoogste kwalificaties binnen haar bunkerecosysteem garanderen door een vergunningssysteem voor bunkeroperators te implementeren. 

"Het succesvol bunkeren van deze nieuwe generatie schepen bewijst dat we de juiste stappen zetten om onze haven tegen 2025 verder om te vormen tot een multifuelhaven: een haven waar naast traditionele brandstoffen ook duurzamere alternatieve brandstoffen zoals methanol worden aangeboden. Als ambitieuze pioniershaven wil Port of Antwerp-Bruges een inspiratiebron zijn voor de hele maritieme sector", besluit Annick De Ridder, voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges.