4 nieuwe ZPMC portaalkranen voor Europa Terminal

Innovatie

23 maart 2023 | Na een uitgebreide aanbestedingsprocedure werd het contract voor de eerste batch Emerald-kadekranen getekend.

De Chinese kraanbouwer ZPMC staat in voor de levering van vier dual hoist kranen. Deze kranen zijn geschikt voor de behandeling van de nieuwste generatie schepen. Zij doen dit in combinatie met de Zweedse integrator ABB die verantwoordelijk is voor de elektrische installatie en de semi-automatisatie.

Op basis van de uitgebreide technische specificaties gebruikt bij de aanbesteding is nu de fase van het detaildesign gestart. Vanaf september zullen de kranen dan in productie gaan in de ZPMC-werkplaatsen op Changxing Island (Shanghai). De kranen worden per schip geleverd in maart 2025.

Wist je dat dit de grootste kranen ooit zijn die we in Antwerpen hebben besteld? In cijfers uitgedrukt komt dat neer op: 2 kranen met 52m hijshoogte onder de spreader + 2 kranen met 46m, een spoorbreedte van 35m, een reikwijdte van 71,8m (=26 containerrijen met de waterzijdige spreader) én een hijscapaciteit van maar liefst 112 ton onder de spreaders in dual hoist.

Verder voorzien we een aantal technologische hulpmiddelen en verbeteringen om de nieuwe operaties op Europa Terminal optimaal te ondersteunen:

  • OCR voor containernummerherkenning
  • Lashing platform - scheiding van mens en machine
  • Semi-automatische operatie van de kraan ter ondersteuning van de beweging van en naar het lashing platform
  • Veilige draadloze aansturing van bepaalde kraanbewegingen tijdens onderhoud & services
  • Automatische herkenning van hulpstukken zoals overhoogtegestellen en safety flats via RFID