Innovatief Lashing materiaal

Innovatie

Er gebeuren te veel ongelukken bij het gebruik van lashingmateriaal omdat lashers nog steeds hun lichaamsgewicht gebruiken om turnbuckles aan te spannen en los te draaien. Hierdoor verhoogt de kans op kwetsuren aan rug, polsen en ellebogen.

Daarom hebben we bij PSA Antwerp besloten om een projectteam op te richten met vertegenwoordigers van onze Operations en Safety departementen om onze aanpak t.o.v. lashing te herevalueren. Ons team van specialisten kwam terug met een gloednieuw lashing apparaat en noemde het PULSE (PSA's Unique Lashing System Enhancement).

Het PULSE-team besliste zich te focussen op het zo veel mogelijk automatiseren van de turnbuckle zodat de manuele rotatie vervangen kan worden door een semi-automatische draaibeweging. Ze gingen naar de tekentafel en kwamen terug met een prototype van een Next-Generation turnbuckle dat wordt aangedreven door een extern apparaat, zoals een elektische draaimomentsleutel.

Het werd onmiddellijk duidelijk dat deze innovatie veel potentieel heeft om gebruikt te worden doorheen de ganse industrie. En vermits veiligheid onze topprioriteit is, keurde onze Senior Management Council een wereldwijde patentaanvraag goed om onze innovatie te beschermen.

Ondertussen hebben we een industrieel designbureau gevraagd om verder te werken aan het design van onze Next-Generation turnbuckle. Tegen eind 2016 zou er een turnbuckle klaar moeten zijn die gemakkelijk te gebruiken is, licht, met dezelfde kracht als de huidige én te gebruiken is op zowel bestaande als nieuwe schepen. En dit aan ongeveer dezelfde kostprijs.