Nieuwe mijlpaal voor Project Emerald: storting eerste containerplint

3 oktober 2023 - Project Emerald, de totale transformatie van de Europa Terminal op Kaai 869, heeft opnieuw een belangrijke mijlpaal bereikt. Op dinsdag 3 oktober werd het beton gestort voor de eerste containerplint. Deze plinten verdelen de belasting van gestapelde containers over de fundering. Niet onbelangrijk als je weet dat containers straks 6 in plaats van 3 hoog gestapeld zullen worden.

De Europa Terminal werd 32 jaar geleden gebouwd en heeft deze upgrade nodig om de nieuwste generatie schepen te kunnen blijven ontvangen. Terwijl de Europa Terminal vandaag schepen tot 11.000 TEU kan behandelen, zal de terminal straks schepen tot wel 25.000 TEU aankunnen. Het storten van het beton voor de eerste containerplint is een belangrijke stap voor het project. Voor de eerste 7 modules worden 621 van deze plinten gemaakt. De tussenruimtes worden opgevuld met waterdoorlatende steenslag, zodat het hemelwater de ondergrond kan indringen. 

Project Emerald heeft al diverse mijlpalen bereikt, waaronder de sloop van het oude MO-gebouw, de verhuis naar Popaay Village, de betonstort van de eerste kraanbalk en het omleggen van de truckflow aan de brug. In februari 2024 staat nog een mijlpaal op het programma: de montage van de eerste automated stacking cranes (ASC’s). Deze kraansystemen zijn van essentieel belang vanwege de toenemende containeraantallen van megaschepen. Ze kunnen containers 6 in plaats van 3 hoog stapelen. In totaal komen er 48 elektrische ASC's, waardoor de terminalcapaciteit met 40% zal toenemen en de koolstofvoetafdruk per container met meer dan 50% zal verminderen. Daarnaast investeert PSA Belgium nog in 12 nieuwe semiautomatische kadekranen met Dual Hoist en OCR-technologie. 

Project Emerald zal in totaal ongeveer nog 9 jaar in beslag nemen.

Project Emerald: storting eerste containerplint from PSA Belgium on Vimeo.