Nieuwe recordkranen voor PSA Antwerp

Dinsdag 19 november 2019 | Vandaag kwam het schip ‘Zhen Hua 25’ de Antwerpse haven binnengevaren met twee gloednieuwe recordkranen voor Noordzee Terminal. Deze twee containerkranen zijn de laatste in een serie van zes waarin PSA Antwerp de afgelopen twee jaar in geïnvesteerd heeft.

De nieuwe containerkranen hebben een hijshoogte van 52 meter en een 70 meter lange giek. Ze behoren daarbij tot de grootste ter wereld en zijn perfect in staat om de laatste nieuwe mega containerschepen te behandelen. Bovendien hebben ze het hoogste hefvermogen van alle huidige containerkranen in België: het zijn ‘dual hoist’ kranen die per hijsbeweging gelijktijdig twee 40-voet of vier 20-voet containers kunnen behandelen, met een totaal gewicht van 100 ton. 

De kranen werden gebouwd in China en volledig op maat van PSA Antwerp ontworpen. Om de kwaliteit te waarborgen werd de constructie van de kranen, die één jaar geduurd heeft, van dichtbij opgevolgd op de werf in Shangai door technische medewerkers van PSA Antwerp. Daar werden de kranen eveneens getest, technisch, maar ook operationeel door een kraanman die speciaal daarvoor naar Shanghai reisde.

De kranen werden in hun geheel getransporteerd van China naar Antwerpen, om de on-site inbedrijfsname op de containerterminal tot een minimum te beperken. Omdat het schip met dergelijke hoge lading niet door het Suez kanaal kan, werd er rond de Kaap de Goede Hoop gevaren en duurde de reis bijna 10 weken. De kranen worden in de loop van de maand ‘gelost’ op Noordzee Terminal en zo snel als mogelijk in gereedheid gebracht voor operaties. 

De nieuwe kranen maken deel uit van een upgrading programma van Noordzee Terminal, dat al enige tijd bezig is. De kaaimuur van de containerterminal werd onlangs verdiept tot 17m en verlengd tot 1.225m. Met de levering van de twee nieuwe kranen, komt de totale kranenvloot op Noordzee Terminal op 14, waarvan 10 dual hoist.

Dankzij deze uitbreidingen zijn we op onze Noordzee Terminal perfect in staat om meerdere megaschepen tegelijk te behandelen en zo tegemoet te komen aan de noden van de grote scheepvaartallianties.

 

 

Foto's