Op twee na grootste containerschip ter wereld verwelkomd op PSA Noordzee Terminal

20 juli 2023 - De ‘ONE Innovation’, het opvallende nieuwe vlaggenschip van Ocean Network Express (ONE), voer gisteren binnen in de haven van Antwerpen en meerde aan bij de Noordzee Terminal van PSA. Met een capaciteit van 24.136 TEU, een lengte van 399,90 meter en een breedte van 61,4 meter en de opvallende roze magentakleur maakte de ONE Innovation, het twee na grootste containerschip ter wereld, zeker indruk.  

General manager bij PSA Jurgen De Wachter ging aan boord van het Megamaxschip, ontmoette de kapitein en kreeg een korte rondleiding op het schip. “We zijn met PSA natuurlijk altijd fier als we dergelijk grote schepen mogen verwelkomen. Dit schip is ook uniek omdat het in de lengte 25 veertigvoetcontainers kan laden. We werkten in de voormiddag zelfs met 6 kranen om het schip te lossen en te laden. In totaal zullen we met PSA 3.855 containers behandelen.” 

De ONE Innovation is de eerste van zes containerschepen in de serie HMM Megamax 24-klasse van ONE. Morgen zet het schip alweer zijn koers verder naar de haven van Southampton. 

Werken Europa Terminal 

De komst van de ONE Innovation toont nogmaals het belang aan van de werken aan de Europa Terminal, een van de andere terminals van PSA. "Het huidige maximum daar is een schip van ongeveer 330 meter, dat 10.600 containers kan vervoeren", gaat De Wachter verder. "Dat aantal gaat eens de werken, die we samen uitvoeren met de Port of Antwerp-Bruges, afgerond zijn meer dan verdubbelen. Nu zijn de grootste schepen, zoals de ONE Innovation bewijst, 400 meter lang en kunnen ze 24.000 containers vervoeren. Ook die schepen gaan in de toekomst aan de Europa terminal kunnen aanleggen. We zien dit als een essentieel project om te kunnen groeien. We gaan van een maximale capaciteit van 1,7 miljoen containers naar 2,4 miljoen."