PSA Breakbulk eerste terminal in België die gebruik maakt van biometrische gezichtscontrole

Innovatie

21 november 2023 - PSA Breakbulk, in de Antwerpse haven, is de eerste terminal in België die gebruik maakt van biometrische gezichtscontrole voor externen. Wie het Project Cargo Ecoystem op de terminal wil betreden, moet dus eerst een gezichtsscan uitvoeren. Deze maatregel kadert in de steeds strenger wordende ISPS-regelgeving 1 en moet voor een verhoogde veiligheid op de terminal zorgen.

Dat veiligheid centraal staat, bewijst NineID, de leverancier van de geavanceerde Biometrische Toegangscontrole. Zij kregen op advies van de Nationale Autoriteit voor Maritieme Beveiliging (NAMB) een erkenning van de minister van Justitie en Noordzee. Hiermee behoort NineID tot de eerste bedrijven in België die voldoen aan de innovatieve wet maritieme beveiliging die sinds 1 januari van kracht is.

PSA Breakbulk, één van de grootste staal- en general cargo behandelaars in de haven van Antwerpen, maakt als eerste terminal in ons land gebruik van NineID's innovatieve, biometrische toegangscontrole op basis van gezichtsauthenticatie. Dit zorgt voor een verhoogde controle op wie de terminal, en meer concreet Project Cargo Ecosystem2, wil betreden. “Met de introductie van de biometrische gezichtsauthenticatie verhogen we het toezicht en de toegangscontrole op onze terminal”, legt Dennis Verbeeck, General Manager PSA Belgium Non-Container Division, uit. “Hiermee voldoen we ook ruimschoots aan de steeds strenger wordende ISPS-regelgeving. Het biometrische toegangscontrolesysteem voor gezichtsverificatie van NineID biedt een ongekende mate van precisie en veiligheid, wat van vitaal belang is voor de bescherming van onze maritieme activiteiten."

“We dragen Safety & Security hoog in het vaandel binnen onze PSA Group”, legt Yves Stevens, Regional Director HSSE EuroMed & Americas uit. “We investeren dan ook regelmatig in nieuwe technologieën. We gaan dan ook de praktijkervaring die we nu opdoen op PSA Breakbulk verder evalueren met het oog op de implementatie in de andere business units binnen Europa en Amerika.”

Snellere, veiligere toegang met behulp van NineID 

Wordt een externe partij uitgenodigd door PSA Breakbulk op het Project Cargo Ecosystem, dan moeten ze zich eerst vooraf aanmelden door hun ID te scannen en een selfie te nemen. Matchen die twee, dan wordt de vooraanmelding goedgekeurd door en wordt er een QR code gegenereerd. Eens aangekomen op de terminal, moet de bezoeker de QR-code laten scannen en wordt een gezichtsscan uitgevoerd. Als dat allemaal overeenkomt, wordt er toegang verleend.

NineID is alvast fier met deze succesvolle implementatie bij PSA Breakbulk. NineID combineert geavanceerde gezichtsherkenningstechnologie met geoptimaliseerde bezoekers- en aannemersworkflows, wat resulteert in een vloeiende en veilige verificatieprocedure. Met haar gebruiksvriendelijke interface en indrukwekkende nauwkeurigheid stroomlijnt het platform de toegangscontrole, wat de efficiëntie verhoogt en tegelijkertijd de hoogste beveiligingsstandaarden handhaaft. Naast PSA Breakbulk heeft NineID ook klanten als TVH, A.S. Watson Group en World Forum Den Haag.

NineID ontvangt de allereerste erkenning om biometrische toegangscontrole in Belgische havens te voorzien van de minister van Justitie en Noordzee Paul Van Tigchelt. De erkenning is een duidelijk bewijs van de betrouwbaarheid van NineID's biometrisch toegangscontrolesysteem. Aangezien biometrische gegevens heel gevoelige informatie zijn, mogen enkel erkende organisaties, die grondig gecontroleerd werden door DG Scheepvaart en het Centrum voor Cyberbeveiliging, biometrische gegevens verwerken.

Roy Jeunen, medeoprichter van NineID, voegde toe: "Onze samenwerking met PSA Breakbulk is een duidelijk bewijs van de effectiviteit en betrouwbaarheid van ons biometrisch toegangscontrolesysteem met gezichtsauthenticatie."

De erkenning van NineID's biometrische toegangscontrole op advies van de Nationale Autoriteit voor Maritieme Beveiliging onderstreept de toewijding van het bedrijf aan uitmuntendheid en innovatie op het gebied van maritieme beveiliging. In een tijd waarin maritieme faciliteiten worden geconfronteerd met voortdurend evoluerende bedreigingen, blijft NineID voorop lopen met betrouwbare oplossingen die kritieke infrastructuren beschermen en de wereldwijde toeleveringsketen beveiligen.