PSA Breakbulk lanceert het eerste Project Cargo Ecosystem in de Haven van Antwerpen

Innovatie

19 april 2023 | PSA Breakbulk heeft vandaag het allereerste Project Cargo Ecosystem (PCE) in de haven van Antwerpen geopend tijdens een feestelijk evenement met partners, klanten, leveranciers, vertegenwoordigers van de Port of Antwerp-Bruges en andere stakeholders.

Het PCE is de eerste van zijn soort in de haven van Antwerpen en is een onestopshop breakbulk terminal dat zich achter de sluizen aan de zuidkant van het Churchilldok bevindt. Industriële partners vinden er op één plek alle infrastructuur, uitrusting en waarde toevoegende diensten die nodig zijn om hoogwaardige projectladingen in- en uit te laden, op te slaan, te verpakken en te behandelen.

Onestopshop    

Sinds PSA, Haeger & Schmidt Logistics en Felbermayr in 2021 samen deze joint venture oprichtten, heeft PSA Breakbulk miljoenen euro geïnvesteerd om het complex aan het Churchilldok om te bouwen tot een volledig uitgeruste zware vracht terminal.

Het PCE koppelt de zee rechtstreeks met het hinterland via haar getijdevrije kaai en beschikt over de nodige infrastructuur, uitrusting en ruimte om alle soorten project cargo in- en uit te laden, op te slaan en te behandelen. De terminal heeft een 550 meter lange en 13 meter diepe kaaimuur en heeft een werkterrein van 140.000 m². Hij is ook uitgerust met zelf aangestuurde modulaire transporters of SPMTs met 40 aslijnen die de zware vrachten kunnen rondloodsen op de terminal.

De joint venture heeft daarnaast een eigen, permanente zware kraan op de kaaimuur geplaatst met een maximale liftcapaciteit van 750 ton. Ze beschikt daarmee over de grootste liftcapaciteit aan de kade van de hele haven.

PSA Breakbulk hecht veel belang aan duurzaamheid. Daarom heeft de onderneming ook geïnvesteerd in elektrische installaties en machines en een windturbine die vanaf 2025 operationeel zou moeten zijn.

Dankzij zijn strategische ligging nabij de NextGen site, is het PCE de ideale plek voor de omringende circulaire bedrijven die hun vrachtstromen willen optimaliseren en voor de petrochemische bedrijven in Antwerpen die nood hebben aan een verzamel- en opslagplaats. Deze investering toont dat PSA zich verbindt om op wereldniveau haven ecosystemen uit te bouwen en innovatieve vracht oplossingen aan te bieden om de noden van de vracht stakeholders nog beter tegemoet te kunnen komen.

Dennis Verbeeck, de algemeen directeur van PSA Breakbulk, legt uit: "We geloven sterk in de meerwaarde van dit Project Cargo Ecosystem voor de industrie in en rond de haven van Antwerpen en voor de ontwikkeling van de haven en Vlaanderen in het algemeen. Met dit onestopshop-concept maken we het hele proces voor onze klanten transparanter, zichtbaarder en eenvoudiger."

Heiko Brückner, CEO van Haeger & Schmidt Logistics: "We zijn blij dat we sinds de oprichting van onze joint venture twee jaar geleden de project- en zware transport expertise bij PSA Breakbulk hebben kunnen versterken. Door te investeren in speciaal uitgeruste transporters en de Felbermayr heavy lift kraan kunnen we onze klanten nu op de PSA Breakbulk Terminal een onestopshop aanbieden. Dit is uniek in Antwerpen. Dankzij de complementaire diensten van onze joint venture partners kunnen we nieuwe geïntegreerde transportoplossingen ontwerpen onder het Project Cargo Ecosystem label."

Annick De Ridder, de Vice Burgemeester van Antwerpen, verantwoordelijk voor de Haven van Antwerpen en Voorzitter van de Directieraad van de Haven van Antwerpen-Brugge zegt: "Met dit allereerste ‘Project Cargo Ecosystem’ in Antwerpen lanceert PSA Breakbulk een zeer innovatieve onestopshop breakbulk terminal faciliteit. Strategisch gelegen nabij het NextGen District, biedt dit PCE op één specifieke locatie infrastructuur, uitrusting en diensten met toegevoegde waarde aan voor industriële partners. Dit innovatieve state-of-the-art project levert een belangrijke bijdrage aan de belangrijkste ambitie van onze haven: duurzaam groeien."

Feestelijke naam onthulling

Tijdens de ceremonie huldigde PSA Breakbulk officieel zijn nieuw geïnstalleerde zware hijskraan in op het PCE. Daarenboven onthulde PSA Breakbulk de nieuwe naam van de kraan. Ze zal "BIG FELB" heten naar de joint venture partner Felbermayr die de kraan leverde. Deze naam werd gekozen uit de vele suggesties die de gasten maakten toen ze zich inschreven voor dit evenement. Joris De Mondt, operationeel supervisor bij PSA Breakbulk, bedacht de naam en kreeg als dank een aandenken.