Recordschip Hapag-Lloyd meert aan op Noordzee Terminal

24 september 2023 - De ‘Manila Express’ van Hapag-Lloyd is op zondag 24 september aangemeerd op onze Noordzee Terminal. Het megamaxschip van 23.666 TEU vatte op 7 augustus in Ningbo haar maidentrip naar Noord-Europa aan. De ‘Manila Express’ is één van de tien nieuwe vlaggenschepen van Hapag-Lloyd die op LNG kunnen varen en het eerste van die reeks dat naar Noord-Europa komt. 

De ‘Manila Express’ maakt deel uit van de FE3 Service die THE Alliance (het samenwerkingsverband tussen Hapag-Lloyd, ONE, Yang Ming en HMM) uitbaat tussen het Verre Oosten en Europa. De megamax vervangt de aanzienlijk kleinere ‘Rome Express’ van 13.371 TEU, die op haar beurt doorschuift naar de AG3 Service tussen het Verre- en Midden-Oosten en daar de ‘Berlin Express’ (23.666 TEU en sinds augustus ook deel van de FE3-vloot) vervangt. De eerste Antwerpse aanloop van de ‘Berlin Express’ staat nu gepland voor begin oktober, na haar officiële doopplechtigheid In Hamburg.

ONE Integrity

De FE3 Service is dezelfde lijndienst waarin ook Ocean Network Express (ONE) dit jaar al drie megamaxschepen van 24.136 TEU heeft ingeschakeld ter vervanging van kleinere schepen. Nadat op 19 juli de ‘ONE Innovation’ al aanmeerde op onze Noordzee Terminal, en begin deze maand de ‘ONE Infinity’, wordt dit weekend de ‘ONE Integrity’ verwacht. 

Na voltooiing van de capaciteitsverhoging van de FE3-dienst eind dit jaar, zal de gemiddelde capaciteit bijna 50% hoger zijn dan voorheen. Op dat moment zal onze Noordzee Terminal wekelijks twee Verre Oostendiensten van THE Alliance (FE3 en FE4) behandelen met schepen van 400 meter lengte. De derde dienst (FE5) blijft voorlopig varen met "kleinere" schepen van 14.000 TEU (366 meter lengte).

Wist je dat... we onze containerkranen ook gebruiken om breakbulk te laden en te lossen? Op de 'Manila Express' hebben we zowel een stuk van 47 ton als een stuk van 75 ton geladen.