Staatssecretaris Nicole De Moor volgt halve dag stage bij PSA

23 augustus 2023 - Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor heeft vandaag een halve dag stage gelopen bij PSA België in het kader van de Voka Zomerstage. De staatssecretaris bezocht niet enkel de Noordzee Terminal maar kreeg ook een rondleiding op de werf van project Emerald. 

Staatssecretaris Nicole De Moor: "Ik woon zelf niet ver van de haven, dus het is leuk om eens van dichtbij te ervaren hoe het hier in zijn werk gaat. Absoluut indrukwekkend  om die grote projecten die in de haven in uitvoering zijn van dichtbij te zien. De haven blijft belangrijk voor economische groei, zonder dat de bedrijven een duurzame toekomst uit het oog verliezen."

CEO PSA Belgium Cameron Thorpe was opgetogen over het bezoek van Nicole De Moor: "We zijn blij dat we staatssecretaris Nicole De Moor hebben kunnen rondleiden op onze terminal en haar het belang van het Emeraldproject konden toelichten. Emerald is een gedurfde stap voorwaarts in het streven van PSA om de infrastructuur van de haven te verbeteren en de dienstverlening aan onze klanten te optimaliseren. Door te investeren in duurzame technologieën en hernieuwbare energie zetten we een duidelijke stap naar een groenere en meer competitieve haven." 

Project Emerald

Project Emerald, een project van PSA Belgium en de Port of Antwerp-Bruges, verwijst naar de vernieuwing van de Europa Terminal. Het doel van de werken is om een efficiënte en duurzame terminal te creëren die de modernste megaschepen kan ontvangen en bijdraagt aan de transitie naar een klimaatneutrale haven. De renovatie gebeurt in drie fasen, zodat de terminal operationeel blijft tijdens de werken. Tegen 2032 moet de terminal weer volledig operationeel zijn met een indrukwekkende capaciteit van 2,5 miljoen TEU. 

Tijdens de rondleiding kwam ook de vernieuwing van de kaaimuur aan bod. De huidige kaaimuur wordt afgebroken en vervangen door een nieuwe kaaimuur met kraanbalken en alle benodigde leidingen en infrastructuur voor elektrificatie en andere optimalisaties. Daarnaast wordt de kaaimuur verdiept tot 17,5 meter, waardoor de terminal in de toekomst de allernieuwste megaschepen zal kunnen behandelen. De Staatssecretaris kreeg meer uitleg over de toekomstige containeropslagfaciliteiten en over hoe de terminal er in de toekomst zal uitzien en zal functioneren. 

Voka Zomerstage 

Voka Zomerstage biedt politici de kans om een dag mee te lopen in verschillende bedrijven in Vlaanderen. Het programma bevordert een betere interactie tussen het politieke domein en de bedrijfswereld, waarbij politici waardevolle inzichten verwerven in de uitdagingen en behoeften van bedrijven. Voka Zomerstage moedigt constructieve samenwerking en weloverwogen beleidsbeslissingen aan om economische groei en innovatie in Vlaanderen te ondersteunen.

Staatssecretaris Nicole De Moor: "Als politicus krijg ik zo de kans om een dag mee te draaien in een bedrijf. Dat geeft ons een inkijk op uitdagingen die er zijn, we kunnen daar meteen mee aan de slag. Het tekort aan handen op de werkvloer is zowat overal een probleem. Nieuwkomers aan de slag krijgen staat met stip op één bij mijn prioriteiten, voor asielzoekers heb ik daar werk van gemaakt door een nieuwe aanpak in de asielcentra. Zij worden gematched aan bedrijven, en veel asielzoekers in het Antwerpse werken effectief in de haven. Iedereen kan een steentje bijdragen, en als het beleid dat mogelijk maakt gebeuren er positieve dingen.”