Project Emerald: Werken aan brug K869 succesvol en op tijd afgerond

18 augustus 2023 - Vlaanderen wordt gekenmerkt door zijn bruggen en viaducten die de steden en hun omgeving met elkaar verbinden. Bij elke rit door Antwerpen, Brussel of Gent kom je deze opvallende bouwwerken onvermijdelijk tegen. De haven van Antwerpen heeft zijn eigen pronkstuk: onze eigen "Brug van K869". De brug heeft in het kader van Project Emerald, de totale vernieuwing van Europa Terminal, recent enkele opmerkelijke veranderingen ondergaan. Zo werden én de truckflow, én de overvoer van lege containers, én de beveiliging aangepast.

Om de ‘knip van de brug’ te kunnen realiseren, moest de toegang tot de terminal worden aangepast, werd de truckflow omgeleid via de openbare weg, moesten nachtelijke openingen voor vrachtwagens tijdelijk worden opgeschort en de afhandeling van lege containers gewijzigd. Gedurende vier intensieve dagen, van vrijdag 11 augustus 20:00 uur tot woensdag 16 augustus 05:00 uur, werd met man en macht onafgebroken gewerkt om de civiele werken te klaren. Het was een echte uitdaging, maar door de inzet en het teamwork van onze toegewijde medewerkers hebben we Stadsbader, onze aannemer, alle ruimte kunnen geven om deze taken uit te voeren.

Wat is het doel van al deze inspanningen? Bij onze containerterminals is het van groot belang om elke beschikbare vierkante meter optimaal te benutten. In het kader van Project Emerald vertaalt zich dat onder meer in zoveel mogelijk ruimte creëren voor ASC’s (Automated Stacking Cranes). Daarom is besloten om voor de Europa Terminal (K869) een bescheiden maar doelgerichte uitbreiding te realiseren tussen de truckbrug en de vaargeul naar de sluis. Door de truckflow na de brug over de Scheldelaan te verschuiven richting sluis, kunnen we de rijwegen voor trucks meer verplaatsen naar de rand van de terminal, en wordt er extra yardruimte gecreëerd. Het is een belangrijke mijlpaal voor Project Emerald en een vernieuwde infrastructuur die de Europa Terminal klaarstoomt voor de toekomst. 

Bekijk de timelapse video: