ATS en MPET maken jongeren warm via lokaal outreachprogramma 'Repair Teens'

CSR

26 april 2023 | Antwerp Terminal Services (ATS) ontving vandaag 15 jongeren op de MSC PSA European Terminal (MPET) in de haven van Antwerpen om hen kennis te laten maken met het werk dat haveningenieurs en technici dagelijks uitvoeren. Deze interactieve praktijkgerichte workshop maakt deel uit van het gemeenschapsproject 'Repair Teens', dat tieners tussen 12 en 14 jaar aanmoedigt om wetenschap, technologie, mechanica en wiskunde (STEM) te studeren. Dit zal hen in de toekomst carrièremogelijkheden bieden.

Tijdens de workshop kregen de jongeren een rondleiding van de kade - met haar enorme kadekranen in actie - en een bezoek aan de containerlift of straddle carrier garage. Hier worden deze grote voertuigen die individuele containers doorheen de terminal loodsen, onderhouden en hersteld. In de volksmond worden deze containerliften ook wel ‘Olifanten’ genoemd.

In de garage namen de jongeren ook deel aan interessante activiteiten zoals het tunen van een zescilindermotor, het herstellen van een hydraulische leiding en het meten en rapporteren van de weerstandskist.  

Repair Teens organiseert workshopreeksen en kampen over heel Vlaanderen waarbij de jongeren probleemoplossend leren denken en aan de slag gaan met elektriciteit, mechanica maar ook 3D printen, lasercutten en programmeren. Daarnaast wil Repair Teens jongeren laten kennismaken met het bedrijfsleven en de technische diensten van bedrijven.

Repair Teens is een samenwerking tussen de Techniekacademie, een initiatief van VIVES Hogeschool, en de projectpartners BEMAS vzw, POM, Repair&Share , Thomas More, PXL en een groep van industriële partners. Het project Repair Teens wordt gerealiseerd met actieve steun van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen. Via dit project willen de partners jongeren van de eerste graad secondair onderwijs warm maken voor STEM – kennis, vaardigheden en techniek.

Koen Vansteelant, Senior Officer Training bij PSA Antwerpen gelooft dat ‘Repair Teens’ een belangrijke rol speelt in onze huidige maatschappij: “Door aan dit project deel te nemen willen we de jongeren tonen dat als ze nu voor een STEM richting kiezen, dit soort interessante carrières op hen kunnen staan wachten.” Noë Huybrechts (12) uit Wilrijk zegt: “Ik vond het een erg interessant bezoek. Ik heb al een hydraulische leiding gemaakt en straks gaan we nog vanboven af de straddle carriers bekijken. Ik zie mezelf later in de haven werken, want mijn opa doet dat en hij vertelt er altijd over en ik vind dat wel interessant.”