DE INDUSTRIE VERGROENEN

Het succes van vergroening start van binnenuit. We hebben onszelf daarom doelen gesteld die we voor 2030 willen behalen. Onze doelen vallen onder drie thema's: Lucht, Aarde en Water ↴

  • Lucht: - 35% CO₂, - 50% fijnstof & - 50% stikstof
  • Aarde: - 50% restafval
  • Water: - 30% verbruik van drinkwater

Deze cijfers zijn ten opzichte van ons verbruik in 2016.

Wij dromen van een planeet waar toekomstige generaties ook nog van kunnen genieten. Daarom zijn we steeds op zoek naar nieuwe en innovatieve manieren om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Zo vangen we hemelwater op, gebruiken we enkel groene energie en zetten we elektrische kaaiwagens in.

 

Ontdek al onze groene acties ↴

PSA | MPET | ATS - Onze Groene Initiatieven

Opvangen Hemelwater

Op de terminals vangen we hemelwater op in opslagtanks van totaal 345.000 liter. Dit gebruiken we voor ons sanitair en het schoonspuiten van onze machines. En dat bespaart maar liefst 3 miljoen liter drinkwater per jaar!

No Plastic - Zakjes

In de prullenmanden onder onze bureaus vind je geen plastic zakken meer. Dit komt neer op 110.000 plastic zakjes per jaar minder.

100% groene energie

Alle elektrische energie die we gebruiken is afkomstig van windmolens aan de Belgische kust.

Elektrische kaaiwagens

Voor het vervoer op de kaaien gebruiken we steeds meer elektrische wagens. Het zijn er nu in totaal 31, maar uiteindelijk willen we alle kaaiwagens door elektrische vervangen.

Groene acties

Om medewerkers bewust te maken van het ‘groene’ belang, organiseren we doorheen het jaar groene acties, zoals de ‘Terminal clean-up days’ en de veertiendaagse ‘Go Green Fortnight’.

Energiezuinige verlichting

De verlichting op de terminals willen we stelselmatig vervangen (waar mogelijk) met energiezuinige verlichting, die ook een geautomatiseerde regeling hebben om nog meer energie te besparen.

Recyclen

Onze medewerkers moedigen we aan om iedere dag milieuvriendelijk te denken, door bv. afval te sorteren en papiergebruik te minimaliseren.

Energie terugwinnen

Onze nieuwste kadekranen maken gebruik van energy-recovering technologie. Bij het vieren en afremmen komt energie vrij, die de generator opvangt. Zo verbruikt de kraan 60% minder energie.

Laadstations fietsen

In de loop van 2019 zijn er op MPET 50 oplaadstations voorzien voor elektrische fietsen. Ook andere terminals zullen volgen.

Elektrische heftrucks

Al onze nieuwe heftrucks tot 3,5 ton in het magazijn zijn elektrisch.

100% Recycled - wcpapier

Op de terminals willen we qua toiletpapier alleen nog maar gebruik gaan maken van vólledig gerecycled toiletpapier.

100% Recycled - handpapier

In de garages gebruiken we jaarlijks 1152km aan handpapier om mee te reinigen. Dit handpapier wordt vervangen door vólledig gerecycled handpapier.

Zuivering sanitair water

Het afvalwater dat uit toiletten e.d. komt, zuiveren wij zelf in onze ondergrondse waterzuivering.

Groen nieuws

11 januari 2024 – Op 11 januari 2024 organiseerde Voka een evenement met waterstof als centraal thema op onze Noordzee Terminal. Het 'Lerend Netwerk Energietransitie' bood een diepgaande verkenning van de mogelijkheden van waterstof, waarbij onze Noordzee Terminal met de dual fuel straddle carrier als tastbaar bewijs diende voor de veelbelovende toekomst van deze duurzame energiedrager.

7 december 2023 - Op zaterdag 2 december staken we met PSA, MPET en ATS opnieuw de handen uit de mouwen voor de natuur. Die dag organiseerden we immers onze jaarlijkse boomplanting, waarbij onze medewerkers en hun gezinsleden samen met Natuurpunt maar liefst 2.000 bomen aanplantten. De actie kadert in ons engagement om over een periode van vier jaar elk jaar één hectare bos bij te creëren in het Schopbos in Putte, bij Mechelen. 

23 november 2023 - PSA Belgium en Daimler Truck BeLux zorgen voor een Belgische primeur. Voor de eerste keer zal de elektrisch aangedreven vrachtwagen Mercedes-Benz eActros300 containers transporteren op de openbare weg. “Transport van containers tussen onze eigen verschillende terminals is een dagdagelijkse realiteit,” duidt Cameron Thorpe, CEO van PSA Belgium. "Bij PSA Belgium zetten we aanzienlijke stappen in het verminderen van onze koolstofuitstoot, waarbij de vergroening van transport een cruciale rol speelt.

22 september 2023 - In lijn met hun voortdurende inzet voor meer duurzaamheid, nemen PSA Antwerpen, MSC PSA European Terminal (MPET) en Antwerp Terminal Services (ATS) ook dit jaar deel aan de Port Cleanup van de Port of Antwerp-Bruges. De opruimacties zijn een onderdeel van Go Green Week, een jaarlijks initiatief van PSA Groep. Tussen 18 en 26 september ruimen verschillende teams van medewerkers op maar liefst vijf locaties zwerfvuil op, onder meer in Park Spoor Noord, natuurgebied het Galgeschoor en de berm van de Sint-Antoniusweg.

30 maart 2023 | Antwerp Terminal Services (ATS), een joint venture tussen MSC PSA Europe Terminal (MPET) en PSA Antwerp (PSAA), zorgde vandaag voor een wereldprimeur. Tijdens een korte huldiging in de Antwerpse Haven lanceerde het bedrijf voor het eerst een ‘H² dual fuel’ straddle carrier. Het voertuig, dat gebruikt wordt om containers in de haven te vervoeren, wordt aangedreven door een mengeling van waterstof en diesel en maakt gebruik van H² dual fuel spitstechnologie.

25 januari 2023 | PSA Breakbulk ontving gisteren de “Baltic Eagle” op haar Project Cargo Ecosystem Terminal aan het Churchill dok. Een perfect voorbeeld hoe PSA Breakbulk haar support-rol tussen port en industriële business development opneemt. PSA Breakbulk levert terminal handlings die nodig zijn om de nodige engineeringswerken uit te voeren en supply van materialen te behandelen voor een 100-tal aannemers.

25 november 2019 - De grootste terminaloperatoren in de haven van Antwerpen slaan opnieuw de handen in elkaar voor het milieu. Op zondag 24 november werd het startschot gegeven voor een gezamenlijke boomplanting, waarbij 1.250m² aan nieuw stadsrandbos werd aangeplant in de Edegemse Beekvallei. De bomen werden geplant in samenwerking met Natuurpunt, maar ook de eigen medewerkers van PSA, MPET en DP World kregen de mogelijkheid om, samen met hun gezinsleden, een handje te komen helpen.

25 maart 2018 | Op 25 maart 2018 gingen een aantal collega’s van PSA Antwerp en Zeebrugge aan de slag op het strand van Zeebrugge tijdens de Eneco Clean Beach Cup; het Belgische luik van een wereldwijde strandschoonmaak. Onze collega’s zetten hun beste beentje voor tijdens de opruimactie bij Icarus Surfclub aan de Zeedijk van Zeebrugge. Samen verzamelden zij maar liefst 56 kilo afval!

22 maart 2018 | Elk jaar lanceert PSA de 'Go Green' actie, een globaal PSA initiatief gericht op de bewustmaking van de milieu problematiek. PSA Antwerp, PSA Zeebrugge, MPET en ATS zamelden dit jaar 4.650€ in om te doneren aan SeaLife. Met dit bedrag kon SeaLife een zeehondenpupje redden, laten herstellen en opnieuw vrijlaten in de Noordzee.

Pages